Learning Adventures

Zo bouw je een succesvol AI-expertteam

Afgelopen augustus is Europese AI-Verordening in werking getreden en daarmee wordt het voor organisaties steeds belangrijker kennis over AI in huis te hebben. Dat geldt zowel voor ontwikkelaars als voor gebruikers van AI-systemen. Een AI-expertteam opzetten kan hierin een goede stap zijn. Maar hoe doe je dat? Om welke kennis gaat het en hoe bepaal je wie welke kennis nodig heeft? Hoe positioneer je het team en wat gaan ze precies doen?

Doelen

De eerste stap bij het opzetten van een AI-expertteam is het helder definiëren van de doelstellingen. Waarom wil je eigenlijk een AI-team? Wil je nieuwe producten en diensten ontwikkelen die de markt veroveren? Of wil je je bestaande processen optimaliseren om efficiënter te werken? Als je weet wat je wilt bereiken met AI, dan kun je gericht zoeken naar kandidaten met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om deze doelen te bereiken. Zo voorkom je dat je mensen aanneemt die weliswaar technisch bekwaam zijn, maar niet passen bij de concrete uitdagingen waar je voor staat.

Positionering

Het AI-expertteam moet voldoende mandaat hebben. Als het team voor iedere beslissing of actie eerst toestemming moeten vragen aan directie of management, dan kan het team niet snel handelen en reageren op ontwikkelingen. Het is daarom van belang dat het team strategisch goed geplaatst is en voldoende mandaat heeft. Het team zou bijvoorbeeld naast of direct onder de directie geplaatst kunnen worden, zodat het snel kan schakelen en direct betrokken wordt bij strategische beslissingen.

Taken en verantwoordelijkheden

Definieer van te voren welke taken en verantwoordelijkheden het team krijgt. Dit is nodig om de juiste mensen in het team op te nemen en het team de kans te geven hun rol te pakken. Een AI-expertteam kan verschillende taken hebben, zoals:

  • Ontwikkelen van een heldere AI-visie en -strategie
  • Verspreiden van kennis
  • Zorgen voor draagvlak en bewustwording
  • Zorgen voor een datagedreven cultuur
  • Volgen van en informeren over relevante AI-ontwikkelingen
  • Ondersteunen bij AI-projecten
  • Adviseren over de inrichting van de IT-infrastructuur en IT-investeringen
  • Adviseren bij strategische beslissingen
  • Adviseren over de ethische en juridische aspecten van AI

Kennis en vaardigheden

Afhankelijk van de taken, bestaat een succesvol AI-expertteam over het algemeen uit een mix van verschillende kennis en vaardigheden. Denk aan:

  • Machine learning, deep learning, natuurlijke taalverwerking en andere relevante AI-disciplines
  • Generative AI
  • IT
  • Data
  • Leren en ontwikkelen
  • Communicatie
  • Organisatiekunde
  • Juridische en ethische aspecten
  • Projectleiding


Let niet alleen op vaktechnische vaardigheden, maar ook op soft skills zoals creativiteit, flexibiliteit, probleemoplossend vermogen en communicatieve vaardigheden. AI-ontwikkelingen gaan snel en kunnen grote gevolgen hebben voor de huidige manier van werken. De precieze impact is echter nog niet bekend en voor veel sectoren staat AI nog in de kinderschoenen. Dit zorgt voor onzekerheid en terughoudendheid. Om AI op de kaart te zetten, is het belangrijk dat het team de organisatie op alle niveaus meeneemt. Niet alleen in praktische zin, maar ook in emotionele zin.

Teamgrootte

Hoewel het AI-expertteam moet beschikken over een hele lijst kennis en vaardigheden, is het belangrijk dat het team niet te groot is. Een grootte van 5 tot 7 is ideaal. Het team is dan nog klein genoeg om flexibel en wendbaar te zijn, maar groot genoeg om verschillende expertisegebieden te dekken. Elk lid vertegenwoordigt een expertisegebied, maar het is niet noodzakelijk dat hij of zij alle kennis zelf bezit. Hij of zij kan zich laten informeren door experts en deze kennis vervolgens meenemen binnen het team. Zo kan het team flexibel inspelen op actuele vraagstukken.

Bij grote en complexe projecten kun je dan werken met subteams, waarbij elk subteam zich richt op een specifiek onderdeel van het project. Dit zorgt voor betere focus, efficiënte taakverdeling en versnelt de ontwikkeling. Daarbij kunnen teamleden met dezelfde expertise samenwerken, wat de kennisdeling bevordert en de kwaliteit van het werk verhoogt.

Tools en infrastructuur

Zorg ervoor dat je team toegang heeft tot de benodigde hardware, software en data om hun werk effectief uit te voeren. Tools en infrastructuur vormen de ruggengraat van elk succesvol AI-project. Om ervoor te zorgen dat je team optimaal kan functioneren is het essentieel om te investeren in krachtige hardware, die nodig zijn voor intensieve berekeningen. Daarnaast is een robuuste software-omgeving met tools voor bijvoorbeeld data-engineering, machine learning en deep learning cruciaal.

Wat heeft het team verder nodig

De ontwikkeling van AI zal alleen maar verder gaan. Het is niet de vraag of AI jouw organisatie zal veranderen, maar wanneer en hoe. De precieze impact is echter nog onzeker. Het is de kunst groot te denken, klein te beginnen en snel te leren.

denk groot, begin klein, leer snel

Dit vereist een cultuur waarin experimenten worden aangemoedigd en fouten worden gezien als leermomenten. Investeer in de professionele ontwikkeling van je teamleden door middel van trainingen en conferenties en geef iemand de ruimte zich te ontwikkelen op de manier die hem of haar het beste lijkt.

AI-projecten zijn vaak multidisciplinair. Zorg ervoor dat je AI-expertteam goed samenwerkt met andere afdelingen zoals IT, data science en business development. Je wilt geen team dat vanuit een ivoren torentje ‘AI uitrolt over de organisatie’.

Conclusie

Het bouwen van een succesvol AI-expertteam is een investering in de toekomst van je organisatie. Door de juiste talenten aan te trekken, een stimulerende omgeving te creëren en samen te werken met andere afdelingen, kun je een team opbouwen dat in staat is om de organisatie AI-proof te maken en baanbrekende AI-toepassingen te ontwikkelen.

Wil je meer weten over hoe je een succesvol AI-expertteam opbouwt in jouw organisatie? Neem contact met ons op!